torsdag 31 juli 2008
Fortfarande borta
Idag har det varit sååå varmt. Och därför passade jag på att åka till stan och handla lite kläder åt barnen på rea. Inte det smartaste kanske, men jag fick lite inköp gjorda.
Sedan lite avsvalkning för barnen, lekparkslek och fler haklappar :-)
onsdag 30 juli 2008
Hos föräldrarna
Massor av sol och barnen har badat mest hela tiden och överallt - i pool och i vattenspridare.
Själv har jag njutit av att lapa sol och ha det lugnt och skönt.
Har hunnit sy några fler haklappar idag, så det känns roligt.
Dessutom hade min mor en bok med väldigt trevliga mönster som jag ska rita av och prova sy - det var nämligen kläder till dockor, men bland de finaste kläder jag sett :-)
måndag 28 juli 2008
Fullt upp
Handlat mat, försökt sy lite, packat upp väskorna från stugan och packat igen för morgondagens resa. Kokat palt och sedan hjälpt M att städa bort efter att han rivit ut badrummet.
Skönt att få sova snart ....och åka iväg från all oreda :-)
Eftersom syprojektet inte hann bli klart idag så lägger jag ut två gamla sparade kort jag gjort.


söndag 27 juli 2008
Hemma igen
Lovade visa upp lite av vad jag pysslade med då vi var i stugan


lördag 26 juli 2008
Tack o lov för mobilt bredband
Har varit och badat (ja, inte jag förstås) med barnen idag och de har fått leka lite i vattenbrynet. A tog två frivilliga dopp, medans E fick några ofrivilliga då hon kom lite för långt ut och inte hade så bra balans, men hon var lika glad för det.
Blir det fint väder imorgon åker vi tillbaka igen - jag gillar en strand där man i princip får vara själv. Idag var det två familjer till där, men så många människor har jag aldrig sett där förut.
Lite pyssel har jag hunnit med - har suttit och målat lite stämplade motiv som jag tagit med mig, så det blir väl några kort i morgon eller så. Resultaten kommer en annan dag.
fredag 25 juli 2008
En plats i solen

torsdag 24 juli 2008
Härligt med sol
A & E har lekt med vatten mest hela dagen - vad är det med barn och vatten?
Har testat att sy fler änglar av den modellen jag visade upp igår. De blev bättre, men inte bra. Lägger de åt sidan ett tag och funderar vidare.
Lite scrappade tändsticksaskar kan jag i alla fall visa upp idag :-D


onsdag 23 juli 2008
Fullt upp
En liten ängel har jag i alla fall knåpat ihop efter middagen, men är inte inte riktigt klar på vad jag tycker om den.

tisdag 22 juli 2008
Regn, regn
Dagen började bra med solsken, men snabbt försvann solen och byttes ut av gråa moln som det vräkt regn ifrån.
Jaja, mer tid vid symaskinen för mig samt att M håller på att riva hallen - nu äntligen ska det bli klinker och golvvärme :-)
Mer haklappar att visa upp





måndag 21 juli 2008
lördag 19 juli 2008
Lekar

Räkna-ko-leken kan göras på många sättDet vanligaste sättet att göra räkna-ko-leken på är att man sitter på var sin sida i bilen och räknar alla kor man ser under en viss tid och den som har sett flest vinner. Ett annat sätt är att köra "först till tjugo vinner", eller först till femtio, eller först till hundra… Ett tredje sätt är att den som först ser en kossa vinner. Man kan variera lite som man vill helt enkelt.
Det behöver inte heller nödvändigtvis vara en tävling, och man behöver inte begränsa sig till att bara räkna korna. Om du har en kamera kan du till exempel fotografera dem i stället och göra ett samlaralbum när du kommer hem. Tänk dig ett album fullt med halvsuddiga bilder på en massa sköna kossor som ligger och tuggar gräs. Det kan bli hur bra som helst.
Hur långt borta är föremålet?
Nu är vi där!
Fortsätt berättelsen
Alfabetisk resa
Ett skepp kommer lastat
Det går bra att strunta i skeppet också
När man inte kommer på något åker man ut.
Ja - Nej
Tjugo frågor
Rita/gissa
Bokstavs meloditävling
Organisationshets
Gör si, gör så (Simon säger)
Babybowling
Det enda du behöver är några pet-flaskor och en stor gummiboll, sedan är det bara att bowla. Ditt barn kommer att stå för entusiasmen!
Leta rätt på en stor gummi- eller plastboll (en tyngre boll fungerar bäst) och cirka sex stycken tomma petflaskor. Tyng var och en av de här "bowlingkäglorna" med ungefär en halv kopp sand eller grus. Du kan fylla dem med hjälp av en tratt eller klippa av en petflaska.
Skruva på locket ordentligt på bowlingkäglorna. Placera dem i ena änden av rummet och ställ din bowlare på ett par meters avstånd. Visa hur man rullar bollen för att slå omkull käglorna. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt barnet lär sig. Strike!
Barnspråk
Små barn lär sig prata genom att lyssna på, utforska och reagera på ljuden i sin omgivning. Här är några sätt som uppmuntrar ditt barn att börja prata.
Prata med barnet hela dagarna. Hitta på vilken ursäkt som helst för att prata. Beskriv, förklara, och gå in på detaljerna i vad ni två gör tillsammans. Studier har visat att småpratets kvalitet och kvantitet direkt bidrar till i vilken takt ditt barn lär sig prata.
Utforska språkets rytm genom att lära barnet finger- och rimlekar, sjunga sånger och läsa dikter och barnramsor.
Blåsa såpbubblor
Såpbubblor passar barn i alla åldrar. Med små anpassningar kan du leka såpbubbellekar med barnet från födseln fram till skolålder, och antagligen ännu längre.
Det här är ett jätteroligt sätt att uppmuntra barnets utveckling av koordinationen mellan hand och öga och förståelsen av orsak och verkan.
Blås bubblor med barnet medan det sitter framför dig i en barnstol eller ligger hopkrupet i ditt knä och tittar ut. (Se till att du siktar bort från barnets ansikte.) Du kanske vill sätta på lite musik för att skapa rätt stämning.
Stoppa en flaska med såpblandning i skötväskan så har du underhållning till hands vid långa väntetider. Visa små barn och förskolebarn hur de kan spräcka bubblor med händerna och stampa på dem med fötterna. Låt barnet blåsa egna bubblor och se hur långt de tar sig. Kalla dagar kan ni prova att blåsa frusna bubblor!
Den roliga lådan
När det gäller fantasilekar är det inte mycket som slår en vanlig kartonglåda. Den kan förvandlas till precis vad barnet vill: en bil, en spis eller kanske en grotta till nallen?
Ta en medelstor kartong och skär av locket. Skruva fast ett runt plastlock på insidan av kartongen så att det blir till en ratt som går att vrida runt. Skär ut en sidodörr så att barnet kan ta sig in och ut ur bilen och ställ in en liten stol att sitta på. Fråga barnet vart det ska åka och vem det ska träffa. Behövs det kanske en resväska? Vem ska få följa med?
Hinderbana för krypande barn
Ditt barn har nu börjat krypa och har mycket att se och upptäcka. Bygg en hinderbana som ger barnet en fysisk utmaning samtidigt som den lär barnet vad under, över och runt betyder.
Samla ihop några kuddar från sängen eller soffan och lägg dem på hög. Lägg ett lakan över så att de inte blir smutsiga. Kom ihåg att prata om vad som händer: "Oj, nu klättrar du upp för berget." "Se, så högt det är!" "Nu står du på bergets topp." "Nu klättrar du över berget!"
Kul med foton
Aktivitetskort i form av foton på familjen är suverän underhållning. Förutom att barnet har kul lär det sig mer om omvärlden och sina närstående.
Samla närbilder på familjen och stoppa dem i förslutningsbara plastpåsar eller i rejäla minialbum. Du kan också placera foton mellan genomskinliga laminatskivor, plasta in dem på ett kopieringscenter eller sätta in dem i kortfickor. Tanken är att det ska
Om du låter plasta in fotona kan du slå hål i det övre vänstra hörnet på vart och ett av dem och trä i en plastring från duschdraperiet eller en nyckelring för att hålla ihop dem. Häng fotona i barnvagnen, barnsitsen, barnstolen eller spjälsängen.
Myntbank
En babybank är enkel att tillverka och passar perfekt för barn mellan sex och tolv månader. Barnet kommer att älska att fylla banken med blanka "mynt" ... och hälla ut dem igen.
Gör en babybank genom att skära en skåra i plastlocket på en tom glassburk med en vass kniv. Om du vill kan du tejpa skårans kanter med maskeringstejp eller pakettejp. Skåran ska vara tillräckligt bred för att locket till en liten burk ska kunna stoppas in, med sidan först. Ge glassburken till barnet tillsammans med flera "burklocksmynt" och låt barnet öva på att fylla sin bank när inte locket är på. När barnet väl förstått hur man fyller burken, sätter du på locket och visar barnet hur det kan stoppa in mynten genom skåran. Det kommer att skramla så roligt när mynten slår emot burkens botten att barnet vill ta av locket, hälla ut mynten och börja om från början med att fylla banken igen. Om du vill kan du tejpa skårans kanter med maskeringstejp eller pakettejp. Skåran ska vara tillräckligt bred för att locket till en liten burk ska kunna stoppas in, med sidan först.
Prova en bollramp
En bollramp ger bollen en extra skjuts som små barn oftast inte kan åstadkomma själva. Bygg en egen bollramp eller använd rutschkanan på lekplatsen.
Babybasket
Förvara barnets lekbollar i en tvättkorg av plast eller rotting och gör städningen till en fartfylld omgång babybasket.
Säg åt barnet att stå eller sitta nära en tom tvättkorg. Visa hur man kastar en boll i korgen och låt sedan barnet försöka själv. Du kan hjälpa barnet genom att hålla i korgen och flytta den så att du fångar bollen där den hamnar. Ett annat sätt att spela det här spelet är att ställa tvättkorgen bredvid soffan och låta barnet släppa ner bollar i den. När du viker tvätten kan du rulla ihop strumporna i bollar och låta barnet kasta dem i tvättkorgen. Mål!
Bollekar
Bollekar passar utmärkt för små barn, långt innan de kan kasta och fånga bollen. När barnet blir medvetet om sina fötter är det dags att visa hur man sparkar boll.
Leta rätt på en liten tygboll, helst en med bjällra inuti så att den pinglar när den rör sig. Fäst den vid ett gummiband med silvertejp och lägg barnet på en filt på golvet. Dingla bollen ett par decimeter ovanför barnets huvud. Vänd sakta bollen så att barnet kan utforska dess form, färg och mönster. Prata med barnet om bollar och andra runda saker i den nära omgivningen: "Det här är en boll. Den är rund, precis som– " Sänk bollen något så att barnet kan röra vid den. Visa barnet hur det kan slå till bollen med handen så att den gungar mjukt i gummisnöret och beröm barnet för försöken.
Fotboll: sänk bollen till barnets tår och visa hur man kan sparka till den. Uppmuntra barnets försök genom att prata om vad barnet gör.
Känsel-väskan
Packa en väska med leksaker som kan stimulera känseln på olika sätt. Väskan kan ni ta med överallt där barnet kan behöva distraheras lite. även lite äldre barn brukar gilla detta.
Samla ihop leksaker som stimulerar syn, hörsel, känsel och lukt. Var så uppfinningsrik som du känner för.
Synen – En okrossbar plastspegel, ett litet prisma eller en CD-skiva som man kan göra regnbågsfärger med, en liten ficklampa som barnet kan följa med blicken, ett familjefoto i en plastficka, en fingerdocka, och en socka som man kan gömma saker i eller göra en handdocka av.
Hörsel: Flera filmburkar av plast som innehåller ris, en klocka, bönor, ett mynt eller vatten (se till att locken är ihoplimmade eller ihoptejpade så att burkarna inte läcker); en uppsättning blanka nycklar på en nyckelring från järnaffären; en liten speldosa.
Känsel - Flera olika 15 cm stora tygrutor av olika strukturer, en solfjäder att fläkta med, naturlig babyolja för avslappnande massage, en tejprulle, flera små hopknutna sockor som var och en innehåller något att ta på och gripa tag i, cellofanpapper.
Lukt: Olika tygpåsar som du fyllt med torkade örter eller blommor, som t ex mynta, lavendel och rosenblad. Se till att påsarna är ordentligt hopsydda. Ta också med någon nyplockad blomma.
Köksmusik
I dina köksskåp finns en hel orkester – utklädd till grytor och kastruller – som bara väntar på att få skapa massor av fantastiska ljud tillsammans med dig och ditt barn.
Utforska alla de olika ljud som kan skapas med grytor och kastruller. Låt sedan barnet vara med och hålla takten med fötterna (om barnet kan gå) och följa med på en riktig orkestermarsch genom huset eller utomhus. Klä er gärna i roliga hattar, halsdukar,
Sätt på lite marschmusik och ta ton. Turas om att leda orkestern och bjud in hela familjen att vara med!
Gör en egen... maracas: tomma teburkar i metall eller genomskinlig juiceflaska i plast fylld med okokt ris, opoppade popcorn eller bönor (se till att behållarna är limmade eller tejpade så att de inte kan öppnas). Gitarr: mjölkförpackning (eller skokartong).
Prova en bollramp
En bollramp ger bollen en extra skjuts som små barn oftast inte kan åstadkomma själva. Bygg en egen bollramp eller använd rutschkanan på lekplatsen.
Du kan göra en bollramp genom att luta en träbräda eller en plastbricka mot en hög med böcker. Lägg sedan en tom mjölkförpackning eller plastflaska vid rampens slut.
Placera barnet överst på rampen och ge det en boll. Låt barnet försöka skicka ner bollen för rampen mot målet. Barnet kommer gilla att se bollen susa ner för rampen och välta förpackningen eller flaskan. Testa flera bollar av olika storlek.
Rulla boll
När barnet kan sitta upp utan svårighet kan du rulla en boll fram och tillbaka över golvet mellan er. Det här är både en rolig och nyttig första övning i att turas om!
Leta rätt på en stor plast- eller gummiboll. Bygg en bana mellan er två där bollarna kan rulla. Använd era ben, en rad böcker eller ett par kartonger.
Sätt barnet mitt emot dig i ena änden av banan och sätt dig sedan i andra änden. Fånga barnets uppmärksamhet genom att säga "Titta, här kommer bollen!"
Rulla sakta tillbaka bollen till barnet. Barnet kommer säkert att tycka att det är roligt att se hur den närmar sig. Hjälp barnet att fånga bollen med båda händerna och visa sedan hur barnet ska rulla tillbaka den till dig. "Nu är det din tur att rulla till mig”.
De flesta små barn tycker att det är lättare att kasta bollen än att rulla den. Att rulla kräver mer koncentration och kontroll. Visa barnet hur man knuffar bollen med båda händerna.
Rulla på badboll
Med hjälp av en badboll som delvis är tömd på luft kan du ge barnet en riktigt kittlande upplevelse.
Lägg ditt barn på mage med ansiktet mot dig ovanpå en badboll som är fast, men inte helt uppblåst. Se till att kroppen ligger mitt på bollen. Håll barnet i ett fast grepp under armarna och släpp inte taget. Rulla barnet långsamt mot dig och sedan bort igen.
Ser du inte? Det är ju jag!
Små barn älskar att se sin egen spegelbild. Här följer några enkla lekar som utgår från speglar och blanka ytor och som med all säkerhet kommer att fånga ditt barns uppmärksamhet.
Lyft upp barnet i ditt knä och håll en spegelyta framför henne eller honom. Det kan vara en spegel, ett glansigt papper eller en blänkande cd-skiva. Se hur barnet reagerar inför det skimrande ljuset. Barnet försöker kanske fånga de rörliga bilderna som dansar framför ögonen. Du kan också sätta dig framför en spegel och hålla barnets ansikte intill ditt. Gör grimaser och se vad barnet gör – garanterat kul både för dig och ditt barn.
Bildbok
Gör ett eget fotoalbum med något som barnet tycker om eller med bilder från en gemensam upplevelse (tex Min familj, Ett besök på djurparken eller Min älsklingsmat).
Välj tillsammans ut bilder bland familjens foton eller klipp ut bilder från veckotidningar. Klistra in dem i en liten, tom bok eller tillverka en bok genom att vika några A4-papper på mitten och häfta ihop dem i vecket. Skriv någon rad under varje bild. Hjälp barnet att koppla ihop texten och bilderna genom att peka ut detaljer när du läser. Eller be barnet att leta efter saker på bilderna och sedan peka ut dem för dig.
Matchningslek
Skriv ut två exemplar av siffror. Klipp ut alla sifferkorten. Du kan sätta fast dem på ett styvt kort eller plasta in dem på ett kopieringscenter så att de håller längre.
Para ihop siffror - Lägg fram fyra kort, med siffersidan uppåt. Börja med siffrorna 1 och 2. Se om barnet kan hitta två siffror som ser likadana ut. När barnet kan para ihop alla korten kan du prova att spela Memory. Vänd på korten.
Skriv ut två exemplar av bokstäver. Klipp ut alla bokstavskorten. Du kan sätta fast dem på ett styvt kort eller plasta in dem på ett kopieringscenter så att de håller längre.
Para ihop bokstäver - När ni är redo att spela lägger du ut fyra av barnets favoritbokstäver med bilden uppåt. Se sedan om barnet kan hitta två bokstäver som ser likadana ut. Utforska några av bokstäverna med barnet. Känner det igen några av bokstäverna?
Vilken siffra
Peka på siffror som du ser – på telefonen, nummerplåtar på bilar, på hus, skyltar och så vidare. När du kör bil eller är ute och handlar kan ditt barn leka "sifferjakt " och försöka hitta en viss siffra i taget.
Skriv ut siffror, klipp ut siffrorna och plasta in dem (du kan göra detta på ett kopieringscenter). Gör hål i det övre vänstra hörnet på varje sifferkort och bind ihop dem i rätt följd med en metall- eller plastring.
Ditt barn kan ha denna sifferbok som referens när det hittar en siffra. Be barnet matcha siffror på skyltar med siffrorna i sifferboken.
Isslott
Frys in istärningar och isblock dagen före. Ni kan hälla vatten i olika islådor och behållare med stor öppning, t ex grytor, formar och plastburkar (glasburkar kan spricka). Gör det hela lite mer färgglatt genom att hälla i hushållsfärg i en del av vattenbehållarna.
Ta ur isen genom att först låta behållarna ligga i varmt vatten och sedan vända upp isblocken och kuberna i en diskbalja eller ett plasttråg.
Låt barnet börja med det största blocket och låt det sedan "klistra" fast mindre block och kuber. Klistret är egentligen salt. Ös upp eller strö salt på ett ställe där barnet vill fästa is och tryck sedan ett isblock mot saltet tills det fastnar.
Sjunka eller flyta
Fyll en diskbalja till hälften och sätt fram några olika föremål med olika densitet på en bricka bredvid. Du kan ta med små bitar av kork, trä, papper och plast och kanske ett blad, en sten, en tvättsvamp, en tvålbit och en tätt försluten plastflaska.
Låt barnet experimentera med de olika föremålen och utforska vilka som flyter och vilka som sjunker. Uppmuntra barnet att gissa vad som kommer att hända och sedan pröva om gissningen stämde. Ge barnet två små plastbehållare för att sortera saker som flyter och saker som inte flyter.
Fiska med magneter
Tillverka ett enkelt fiskespö genom att fästa ungefär 1,6 meter snöre i ena änden av en 60 till 90 cm lång pinne.
Knyt fast en U-formad magnet i änden på snöret. Lägg magnetsiffror eller magnetbokstäver så att de inte sitter fast i varandra och fyll sedan en diskbalja med vatten till 75 procent.
Lägg i magneterna några i taget. Du kan t ex börja med bokstäverna i barnets namn eller siffror som barnet redan kan. Låt sedan barnet fiska efter dem med fiskespöet.
Såpbubblor
1 l kallt vatten
½ dl YES Ultra
1 msk glycerin
1 dl YES diskmedel
5 dl vatten
1 dl glycerin
1 l ljummet vatten
3 dl flytande såpa eller 3 dl diskmedel
2 dl strösocker
1 dl glycerin eller glycerol
Vispa ihop allt ordentligt och låt stå ett par dygn.
Kalastips
Istället för fiskdamm
Skattjakt - Kan bli hur spännande som helst. Göm en karta, som barnen hittar om de kan svaret på en gåta. Ju äldre barn – desto svårare ska det vara.
Följa guldsnöret - Passar ett kalas med färre barn. Göm varje påse i änden av ett snöre, som barnen måste nysta upp för att få sitt godis.
Spåra kryp - Köp små plastspindlar, myror och nyckelpigor. Dela upp barnen i tre lag och låt varje lag följa ”sin” insekt på väg till godiset.
Hemliga lådan - Måla och gör i ordning några skokartonger. Klipp ut ett lagom stort hål i varje och göm något inuti, som gelégodis, en fuktig disktrasa eller ris. Vem vågar stoppa in handen och gissa vad där är?
Leta efter fem mystiska misstag - En variant på ”Finn fem fel”, som brukar ge upphov till många glada skratt. Barnen får titta noga på en vuxen, som sedan går ut och stökar till sig. Vänd till exempel byxorna bak och fram, sätt ett plåster på näsan, byt strumpor eller ta på dig två olika skor. Sedan får barnen gissa vilka de ”fem felen” är.
Lek ”Anden i flaskan” - Förbered genom att skriva eller rita ett antal lappar med uppdrag anpassade till barnens ålder. Exempelvis: ”Hoppa ett varv runt soffan på ett ben” eller ”Sjung en sång”. Låt barnen sitta i en ring och turas om att snurra en flaska. Det barn flaskan pekar på drar en lapp med ett uppdrag. Belöningen efter avslutat uppdrag blir en guldpeng av choklad.
Julpyssel
Ställ en stor mugg på glanspapper och dra med panna runt om.
Klipp ut cirklarna (du behöver två cirklar till ett hjärta).
Rita handtag som är 1*15 cm. Klipp ut. Vik rundlarna på mitten.
Klistra sedan ihop dem två och två. Klistra fast ett handtag.
Kottängel
Limma fast en flirtkula på en tallkotte. Rita dit ett ansikte. Klipp
ut en halvmåne av vit filt. Limma fast filten som vingar på ängelns
rygg. Klipp till 7 cm av luciaglitter. Limma fast glittret på ängelns
huvud. Knyt ett snöre runt ängelns hals.
Tomte/ängel/fågel
Du behöver: glasspinnar, träknappar och träkulor.
Tomte: Dela en glasspinne. Limma fast armar
och ben på träknappen (magen). Fäst huvudet
med t ex ståltråd och limma sedan fast den
andra träknappen (ryggen). Låt torka.
Måla eller klä tomten.
Ängeln och fågeln görs på ungefär samma sätt.
Makaronängel
Du behöver olika typer av pasta (penne, vanliga u-makaroner,
fjärilsmakaroner och ris).
Klistra fast en träkula (till huvud) och u-makaroner (armar)
på pennen. Klistra fast risgrynen (hår) och fjärilsmakaronerna
(vingar). Låt torka. Måla dit ögon och mun.
Måla hår, kropp och vingar. Du kan även smycka ängeln
med guldkanter.
Klipp ev till en liten ”bok” av guldpapper. Klistra fast.
Julfina flörtkulor
Använd vita och/eller röda flörtkulor. Måla hela kulan med papperslim och rulla den sedan i paljetter, små glaspärlor eller små utklippta bitar av glans- och silkespapper (du kan också använda ett hålslag istället för sax). Sätt fast en tråd och kulan är klar.
Piprensartomte
Du behöver: 2 piprensare, 4 småpärlor med hål,
1 stor träpärla med hål, och filt.
Klipp av en piprensare på mitten. Vik den långa
piprensaren (benen) mitt över den korta (armarna).
Nyp till och håll i ”halsen”. Vrid runt benen två varv.
Tryck fast pärlorna till händer och fötter.
Klistra och tryck fast den stora pärlan till huvud.
Klipp en rundel av tyget. Klipp upp till mitten.
Lägg tyget runt tomten. Klistra ihop.
Klipp en lång remsa av tyget till halsduk och en
trekant till luva. Klistra fast på tomten. Måla ansikte.
Kinesisk lykta
Ta en glasburk. Klipp ut en remsa guldpapper som är
ungefär 5 cm högre än burken. Vik på mitten och
klipp långa jack (ej ända till kanten). Öppna upp och
linda runt burken. Tejpa.
Vill du göra lyktan färggladare kan du limma fast ett
silkespapper på burken innan du tejpar dit guldpapperet.
Adventslykta
Klipp en bit svart kartong, 15*48 cm. Gör tre vikningar så att du får fyra lika stora delar. På varje del (=en sida på lyktan) klipper du ut t ex en stor stjärna. Klistra gult silkespapper på baksidan. Vik ihop lyktan till en fyrkant och tejpa ihop den. Du kan sedan ställa den på ett bord med en ljusstump i en glasburk i.
Smällkaramell
Rulla in en toarulle i två lager silkespapper. Klipp upp papperet i ändarna så det fransar. Om du vill kan du innan du rullar in toarullen vika silkespapperet så det blir ett vågmönster då papperet klipps upp.
Pepparkaksgubbar
Ta tre sammanhängande äggkartongskupor, en flirtkula, vita pärlor eller vita silkes-papperstussar, brun färg och knäckformar.
Måla äggkuporna bruna, klistra på flirtkulan till huvud, knäckform som hatt och knappar av pärlor eller papperstussar.
Glittrande kotte
Du behöver: kottar, lim, hobbyfärg och glitter
Måla först kotten och innan färgen torkat strör du på glitter, eller rulla kotten i glitter.
Vill du inte ha en målad kotte – pensla lim där du vill ha glitter och strö över glittret innan limmet torkat
Låt kottarna torka och blås sedan försiktigt bort överflödigt glitter. Lägg dem i en skål eller häng i granen.
Påskpyssel
Av en toarulle gör man en söt påskhare. Klä in rullen i vitt papper eller vit filt. Sätt dit en liten flirtkula som näsa och en garnboll som svans. Öronen klipper man ut ur vit kartong. Måla dit ögon och tänder.
Måla en korkbit vit och sätt dit lite vitt garn som morrhår. Till öron och fötter använder du vit kartong.
Kyckling
En toarulle eller hushållspappersrulle är stommen. Sätt dit en fjäder eller remsor av en veckotidning till stjärt. Måla eller limma fast ögon och näbb. Ni kan antingen måla ”kycklingen” eller klä in den i papper.
Klipp till en tygstycke, fyll med ris eller ärtor. Se bara till att tygstycket knyts ihop ordentligt. Man kan "grunda" med ett annat tyg innerst om man vill vara lite försiktig.. Klistra på ett flirtkulehuvud. Sätt dit ett dekorativt band runt halsen. Fjädrar till stjärt. Utklippt filtbit till vingar kan också sättas dit.
Två flirtkulor limmas ihop. Måla ögon och näbb eller använd papper och paljetter. Sätt fjädrar till stjärt. Köp plastben till kycklingen eller klistra den på en träplatta eller kartongbit.
Använd bomull och garn i gult istället för flirtkulor till kycklingar.
Utslagna kottar med flirtkula går också att göra till kycklingar.
Gör en garnkyckling. Ta två rundlar, klipp ett hål i mitten av dessa rundlar. Trä garn genom hålet och runt kanten tills det inte finns något hål kvar. Stick in saxen mellan de två pappskivorna och klipp upp garnet. Dra isär skivorna och knyt fast en tråd runt garnet. Ta bort pappskivorna. Tufsa till kycklingen. Sätt dit ögon och näbb. Gör en ögla om kycklingen ska hänga, annars kan den sättas på en pappskiva.
Gräsdekoration
Så lite gräs i ett äggskal. Sätt dit en liten kyckling. Den kan göras av en tanpetare som man sätter en flirtkula på till huvud. Nederst på tandpetaren tejpas lite fjädrar på.
Flirtkulekycklingar sitter ihop bättre om man sätter en bit piprensare mellan kulorna.
Påskkärring
Rita upp en cirkel, klipp in ett jack till mitten och vik ihop cirkeln till en kropp. Till huvud används en flirtkula som sätts fast på kroppen med hjälp av en tändsticka. Till sjalett använder man en liten kaffeservett och ett glasunderlägg blir till förkläde. För att armarna ska hållas på plats träs en piprensaren igenom hela kroppen. En bit björkris blir bra till kvast.
Påskkort
Söta kycklingar gör man genom att sätta gula tumavtryck på vykort och måla dit ben, ögon och näbb.
Fyll en ritad korg med påskägg gjorda med hjälp av tummavtryck.
Påsktavla
Tomma äggskal målas och torkas. Krossa dem sedan. Nu är det bara att måla ett mönster på svart kartong med klister. Dekorera dit äggbitarna i ett fint mönster eller bild.
Kopiera en kvist i kopieringsmaskinen. Låt de minsta barnen klistar fast fjädrar på kvisten.
Bordsplacering
Klipp ut en rak bit med ett runt huvud i mitten. Klista ihop kortsidorna, sätt en fjäder över skarven. Måla dit ögon och klipp ut en liten bit näbb.Man kan även sätta servetten i kycklingen (se mönster)
Vik ett lite tjockare papper så att du får själva stommen till kortet. Klipp ut ett ägg och dekorera på något vis. Klistra fast ägget. Observera att ägget ska vara högre en stommen så att det sticker upp en bit.
Övriga tips
Spara äggskal (halvor). Klistra fast skalen på runda pappskivor. Sedan kan skalen dekoreras om man vill. Man kan t ex stoppa ner blommor, gubbar eller kycklingar i äggskalen. Annars kan man göra ett handtag som man klistrar fast på skalets insida. Måla ägget och häng det i påskriset.
Är du allergisk mot björkris? Ta torra kvistar, pensla dem med tapetklister. Fyll en stor påse med färgglad konfetti och doppa ner kvistarna.
Måla ägg. Låt fantasin flöda. Måla t ex ett ansikte, klistra på bomull/garn och tyg så att ägget blir en påskkärring.
Vackra marmorerade ägg får man om man målar dem med mycket vattenfärg och sedan försiktigt kramar ägget i handen.
Rita ett mönster på ett nykokt ägg med ett stearinljus. Täck sedan ägget med vattenfärg. Effekten blir ett fint batikliknande mönster.
Häng upp ägg. Töm de okokta äggen. Vänta med att dekorera dem utifall att de skulle gå sönder. Knyt en tråd på mitten av en avbruten tändsticka. Stick ner tändstickan i ena hålet.
Tycker du att det är svårt att använda riktiga ägg kan man använda pingisbollar. Tänk bara på att de inte går att koka.
Pyssel
Spindel
Låt barnen göra en klump och sticka in fyra tandpetare på varje sida + ögon. Sätt ett metallgem på varje sida som upphäng. Torka och måla.
Nyckelpiga
Gör den på samma sätt som spindeln, men sätt nu sex ben. Torka och måla.
Igelkott
Gör på samma sätt. Stick in taggar av avbrutna tandpetare. Torka och måla.
Mat
Gör bullar, kakor, frukt, grönsaker, godis, glass, pizzor..... av trolldeg. Dessa kan barnen sedan använda i sin lek.
Gips
Dubbelt så mycket gips som vatten brukar vara en bra blandning. Vill man ha färg på gipset häller man i färg i vattnet innan man blandar ner gipset. Det går bra att använda pulverfärg eller vattenfärg i kaka. Det går även använda flytande färg om man bara tar lite.
Enkel gipstavla
Häll gips i en papperstallrik (ej ända upp till kanten), lägg i upphängningssnöret. Låt barnen trycka ner de saker de vill ha på sin tavla, t ex grässtrån, kvistar, kottar, bär, pärlor, glitter... Låt torka och ta sedan försiktigt bort tallriken.
Elefant
Låt barnen göra ett djupt avtryck i trolldeg, sand eller liknande material med hela handen. Häll i gips i avtrycket, lägg ett snöre till upphängning vid handleden. När handen stelnat, ta bort den från formen. Om degbitar fastnat kan man diska bort dem med diskborste under kranen. Gör gärna en egen ”vuxenelefant”. Måla elefanten. Ögon, betar och öra.
Indian
Gör som med elefanten, men sätt upphanget på långfingret. Låt barnen måla fingrarna i olika färger och handflatan som ett ansikte.
Pappespyssel
Klipp loss de olika äggkopparna i en äggkartong och måla dem rosa. Rita dit ögon och tryne. Klistra upp grisarna i en grupp på en kartong.
Igelkott
Måla en bakgrund på kartong med brun färg, måla dit ögon och nos. Måla tandpetare i brun, ljusbrun och mörkbrun. Häll klister över igelkottens kropp (utom ben och nos). Lägg tandpetarna i klistret, låt de peka snett bakåt och lägg de så tätt som möjligt. Om man vill kan man klistra löv, gräs eller barr under igelkottens fötter.
Folie
Klistra upp olika föremål, t ex snören, stenar, snäckor, löv, knappar, på en kartongbit. Lägg sedan försiktigt över en foliebit, stryk med en bomullstuss från centrum ut mot kanterna så att folien sitter åt. Fäst folien på baksidan. För att inte tavlan ska bli glansig kan man ta lite tusch eller annan svart färg på bomullstussen och föra över tavlan.
Färgmosaik
Riv eller klipp småbitar av papper från olika tidningar, kataloger och reklamblad. Sortera bitarna efter färg eller mönster om du vill. Bitarna kan användas på flera sätt, t ex rita en figur på ett papper, fyll den med klister och täck denna figur med mosaikbitarna, dela in ett papper i rutor och fyll varje ruta med en färg eller ett mönster. Stryk klister på ett papper. Låt barnen strö pappersbitarna över så att de slumpvis fastnar i klistret eller låt dem trycka fast de där de själva vill.
Silkespappersmosaik
Riv silkespapper i bitar. Gör tussar av papperet och klistra fast på en figur, t ex ett hjärta eller ett träd.
Vad man kan måla med
Ska man göra prickmålningar kan man använda tops istället för pensel. Det kan dock vara svårt för små barn att få ett bra grepp.
Måla med diskborste
Speciellt små barn brukar uppskatta att få måla med en diskborste. Färgen kan man med fördel hälla ut i en skål eller fat för att den ska vara lätt att komma åt.
Måla med sprutflaska
Tomma och ursköljda flaskor som används t ex till diskmedel eller ketchup kan användas till sprutmålning. Ta lite plakatfärg i flaskan och spruta på papperet.
Måla på glas
Vanlig vattenfärg fäster dåligt på glas. Använd såpa istället för vatten så fastnar färgen bättre. Har man ingen såpa går det lika bra med tvål. När färgen börjar lossna kan man tvätta bort den och måla nya motiv.
Måla på stearinljus
Med plakatfärg kan man måla direkt på ljus. Vill man använda vattenfärg måste man använda tvål eller blanda färgen med såpa.
Måla på äggskal
Äggskal kan man spara och använda till en målning med annorlunda yta.. Stryk klister på ett kraftigare papper och täck helt eller delvis med äggskal. Låt torka och måla sedan med plakat- eller vattenfärg.
Instrument
En skramla gjord av en påse är bra för de små barnen. Den låter mycket och är lätt att hantera. I en kraftig papperspåse stoppas t ex sand, riskorn eller grovt salt. Tänk på att inte fylla påsen med något som kan fastna i ett barns hals. Tejpa eller knyt ihop påsen och skramlan är färdig.
Skramla av stor tändsticksask
Fyll en tom stor tändsticksask med t ex sand, riskorn eller grovt salt. tejpa igen och dekorera asken.
Skramla av djupa tallrikar
Lägg sand, ris eller grovt salt i en djup papperstallrik. Lägg en likadan tallrik ovanpå, men med botten upp. Tejpa eller limma ihop tallrikarna.
Skramla av plastflaska
Häll ner det som ska skramla i en tom plastflaska. Locket skruvas på och skramlan är färdig.
Äggkartongskramla
Lägg skrammelmaterialet i en liten tom äggkartonghalva. Lägg den andra halvan på och tejpa ihop noga.
Bjällror
Till bjällrorna krävs kapsyler, minst sex stycken. Gör hål mitt i kapsylerna med hjälp av en grov spik. Spika sedan fast dem två och två på en mindre träbit eller rundstav. Använd tunnare spik än då hålen gjordes. Kapsylerna ska sitta med den flata sidan mot varandra. Sätt dem inte för tätt på brädan och inte för hårt på spiken så skramlar de bäst.
Snoddas
Slå ner spikar huller om buller i en bräda. Spänn gummisnoddar mellan spikarna. Knäpp på strängarna med fingrarna.
Stränglådor
Spänn gummisnoddar av olika storlek runt tomma lådor utan lock. Knäpp på strängarna med fingrarna. Gummibanden måste vara ganska hårt spända för att det ska låta något.
Cymbal
Kastrullock slås mot varandra.
Fingerkastanjetter
Du behöver två kapsyler. Tejpa fast en liten ögla av en bit snöre i varje kapsyl. Trä den ena kapsylen på pekfingret, den andra på tummen och slå dem mot varandra. Finns det risk för att man ska skära sig kan man tejpa kanterna. Istället för kapsyler kan man använda sig av två halvor valnötsskal.
Kastanjetter
Två urgröpta halvor av kokosnöt som slås mot varandra låter som riktigt kastanjetter.
Klangspel
Lägg en pinne eller spänn ett snöre mellan två stolar. Använd pinnen eller snöret som klädstreck och häng med hjälp av snörstumpar upp olika metallsaker, t ex skedar, nycklar, spikar eller pappersrullar i olika storlekar. Slå på sakerna med en sked.
Den vackraste klangen får man om man hänger upp lerkrukor och slår på dessa med en träslev eller pinne.
Tamburin
För att göra en tamburin behövs ett större runt lock och jämnt antal kapsyler. Gör med hjälp av en spik hål i kapsylernas mitt. Ta en snörstump och trä upp två kapsyler på snörets mitt. Tejpa fast snörets ändar tätt ihop någonstans längs lockets kant. Gör likadant med de övriga kapsylerna så att det sitter bjällror runt hela locket. Håll den färdiga tamburinen i ena handen och trumma på den med den andra handens fingertoppar eller handflata.
Trumma
Av en trasig ballong och en toapappers- eller hushållspappersrulle kan man göra en trumma. Spänn fast den trasiga ballongen över papprullens ena ände. Fäsdt ordentligt med kraftig tejp och trumman är färdig.
Spänn ett smörpapper över en glas- eller plåtburk och tejpå runt så att papperet sitter fast ordentligt
Blåsinstrument
Flaskflöjt
Håll kanten på en flasköppning mot underläppen och blås. Tonen kan man variera genom att fylla flaskorna med olika mängd vatten.
Spela på kam
Vik en bit smörpapper över en kam. Med läpparna mot papperet gäller det sedan att tut-sjunga önskad melodi.
Trumpet
En vanlig toarulle fungerar som en högtalare och förstärker ljudet om man trumpetar i den.
Valthorn
Skär botten av en tom och väl rengjord plastflaska. Med spända läppar blåser man i mynningen och det blir ett lustigt blåsljudoch kill på läpparna.
Skrapinstrument
Skiffelbräda
Vik wellpapp med räfflorna utåt runt en kartongbit. Tejpa fast wellpappen. Genom att dra med fingret eller något redskap över räfflorna uppstår ett skrapljud.
Skrapa av tändsticksaskar
Gnid plånen på två tomma tändsticksaskar mot varandra och det uppstår ett svagt med ändå effektfullt skrapljud.
Snurr- och vridinstrument
Skogsdjävul
Gör ett litet hål i botten på en yoghurtburk. Trä in en nylonlina i hålet och sätt en stopp i form av t ex en tändsticka inuti burken. Fila ett jack på ena änden av en pinne (runt hela pinnen) som är 1 dm lång. Fäst linan runt jacket – så löst att man kan vrida pinnen, men så att linan ändå inte faller av. Hartsa jacket, håll i burken i ena handen och pinnen i den andra. Sträck linan och vrid sakta pinnen.
Humla
Klipp en glasspinne spetsig i båda ändarna. Gör hål i två korkar och limma fast dessa på pinnens spetsiga ändar. Klipp en vinge av ett styvt papper – lika bred som mellanrummet mellan korkarna. Vik den ena kanten runt pinnen. Limma och tejpa fast. Knyt ett snöre om den ena korken med knuten på ovansidan. Sätt en bred gummisnodd rumt korkarna (över pinnen och över korkarna). Snurra i luften. Om den inte surrar – prova att sträcka gummibandet eller bytt snodd.
Burkfågel
Klipp en skåra i en filmburk – 1 cm bred och 4 cm lång. Gör ett hål i burkens botten. Trä ett snöre genom hålet och knyt flera knutar som ”stopp”. Sätt på locket och snurra i luften.
Play-doh
3 dl salt
2 msk alun
3 msk matolja
5 dl kokande vatten
Blanda de torra ingredienserna. Häll över matoljan och det kokande vattnet och blanda till en smidig deg. Använd gärna hushållsassistenten. Play-dohn färgsätts med karamellfärg.
Förvara lekleran i en plastpåse eller plastburk med lock och helst i kylskåp.
Fingerfärg
Det här behöver du:
1 liter vatten
1 kaffekopp potatismjöl
giftfritt färgpulver eller karamellfärg
Koka upp vattnet och vispa ner potatismjölet tills det blir en smidig och tjock smet.Tillsätt den färg du valt när smeten svalnat och låt ditt barn kladda på ett stort papper.
Filmjölk och karamellfärg går också bra att göra fingerfärg av.