lördag 19 juli 2008

Instrument

Påsskramla
En skramla gjord av en påse är bra för de små barnen. Den låter mycket och är lätt att hantera. I en kraftig papperspåse stoppas t ex sand, riskorn eller grovt salt. Tänk på att inte fylla påsen med något som kan fastna i ett barns hals. Tejpa eller knyt ihop påsen och skramlan är färdig.



Skramla av stor tändsticksask
Fyll en tom stor tändsticksask med t ex sand, riskorn eller grovt salt. tejpa igen och dekorera asken.



Skramla av djupa tallrikar
Lägg sand, ris eller grovt salt i en djup papperstallrik. Lägg en likadan tallrik ovanpå, men med botten upp. Tejpa eller limma ihop tallrikarna.



Skramla av plastflaska
Häll ner det som ska skramla i en tom plastflaska. Locket skruvas på och skramlan är färdig.



Äggkartongskramla
Lägg skrammelmaterialet i en liten tom äggkartonghalva. Lägg den andra halvan på och tejpa ihop noga.



Bjällror
Till bjällrorna krävs kapsyler, minst sex stycken. Gör hål mitt i kapsylerna med hjälp av en grov spik. Spika sedan fast dem två och två på en mindre träbit eller rundstav. Använd tunnare spik än då hålen gjordes. Kapsylerna ska sitta med den flata sidan mot varandra. Sätt dem inte för tätt på brädan och inte för hårt på spiken så skramlar de bäst.




Snoddas
Slå ner spikar huller om buller i en bräda. Spänn gummisnoddar mellan spikarna. Knäpp på strängarna med fingrarna.



Stränglådor
Spänn gummisnoddar av olika storlek runt tomma lådor utan lock. Knäpp på strängarna med fingrarna. Gummibanden måste vara ganska hårt spända för att det ska låta något.




Cymbal
Kastrullock slås mot varandra.



Fingerkastanjetter
Du behöver två kapsyler. Tejpa fast en liten ögla av en bit snöre i varje kapsyl. Trä den ena kapsylen på pekfingret, den andra på tummen och slå dem mot varandra. Finns det risk för att man ska skära sig kan man tejpa kanterna. Istället för kapsyler kan man använda sig av två halvor valnötsskal.



Kastanjetter
Två urgröpta halvor av kokosnöt som slås mot varandra låter som riktigt kastanjetter.



Klangspel
Lägg en pinne eller spänn ett snöre mellan två stolar. Använd pinnen eller snöret som klädstreck och häng med hjälp av snörstumpar upp olika metallsaker, t ex skedar, nycklar, spikar eller pappersrullar i olika storlekar. Slå på sakerna med en sked.
Den vackraste klangen får man om man hänger upp lerkrukor och slår på dessa med en träslev eller pinne.


Tamburin
För att göra en tamburin behövs ett större runt lock och jämnt antal kapsyler. Gör med hjälp av en spik hål i kapsylernas mitt. Ta en snörstump och trä upp två kapsyler på snörets mitt. Tejpa fast snörets ändar tätt ihop någonstans längs lockets kant. Gör likadant med de övriga kapsylerna så att det sitter bjällror runt hela locket. Håll den färdiga tamburinen i ena handen och trumma på den med den andra handens fingertoppar eller handflata.



Trumma
Av en trasig ballong och en toapappers- eller hushållspappersrulle kan man göra en trumma. Spänn fast den trasiga ballongen över papprullens ena ände. Fäsdt ordentligt med kraftig tejp och trumman är färdig.
Spänn ett smörpapper över en glas- eller plåtburk och tejpå runt så att papperet sitter fast ordentligt




Blåsinstrument

Flaskflöjt
Håll kanten på en flasköppning mot underläppen och blås. Tonen kan man variera genom att fylla flaskorna med olika mängd vatten.



Spela på kam
Vik en bit smörpapper över en kam. Med läpparna mot papperet gäller det sedan att tut-sjunga önskad melodi.



Trumpet
En vanlig toarulle fungerar som en högtalare och förstärker ljudet om man trumpetar i den.



Valthorn
Skär botten av en tom och väl rengjord plastflaska. Med spända läppar blåser man i mynningen och det blir ett lustigt blåsljudoch kill på läpparna.


Skrapinstrument

Skiffelbräda
Vik wellpapp med räfflorna utåt runt en kartongbit. Tejpa fast wellpappen. Genom att dra med fingret eller något redskap över räfflorna uppstår ett skrapljud.



Skrapa av tändsticksaskar
Gnid plånen på två tomma tändsticksaskar mot varandra och det uppstår ett svagt med ändå effektfullt skrapljud.




Snurr- och vridinstrument

Skogsdjävul
Gör ett litet hål i botten på en yoghurtburk. Trä in en nylonlina i hålet och sätt en stopp i form av t ex en tändsticka inuti burken. Fila ett jack på ena änden av en pinne (runt hela pinnen) som är 1 dm lång. Fäst linan runt jacket – så löst att man kan vrida pinnen, men så att linan ändå inte faller av. Hartsa jacket, håll i burken i ena handen och pinnen i den andra. Sträck linan och vrid sakta pinnen.



Humla
Klipp en glasspinne spetsig i båda ändarna. Gör hål i två korkar och limma fast dessa på pinnens spetsiga ändar. Klipp en vinge av ett styvt papper – lika bred som mellanrummet mellan korkarna. Vik den ena kanten runt pinnen. Limma och tejpa fast. Knyt ett snöre om den ena korken med knuten på ovansidan. Sätt en bred gummisnodd rumt korkarna (över pinnen och över korkarna). Snurra i luften. Om den inte surrar – prova att sträcka gummibandet eller bytt snodd.



Burkfågel
Klipp en skåra i en filmburk – 1 cm bred och 4 cm lång. Gör ett hål i burkens botten. Trä ett snöre genom hålet och knyt flera knutar som ”stopp”. Sätt på locket och snurra i luften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar