lördag 19 juli 2008

Påskpyssel

Påskhare
Av en toarulle gör man en söt påskhare. Klä in rullen i vitt papper eller vit filt. Sätt dit en liten flirtkula som näsa och en garnboll som svans. Öronen klipper man ut ur vit kartong. Måla dit ögon och tänder.

Måla en korkbit vit och sätt dit lite vitt garn som morrhår. Till öron och fötter använder du vit kartong.

Kyckling
En toarulle eller hushållspappersrulle är stommen. Sätt dit en fjäder eller remsor av en veckotidning till stjärt. Måla eller limma fast ögon och näbb. Ni kan antingen måla ”kycklingen” eller klä in den i papper.

Klipp till en tygstycke, fyll med ris eller ärtor. Se bara till att tygstycket knyts ihop ordentligt. Man kan "grunda" med ett annat tyg innerst om man vill vara lite försiktig.. Klistra på ett flirtkulehuvud. Sätt dit ett dekorativt band runt halsen. Fjädrar till stjärt. Utklippt filtbit till vingar kan också sättas dit.

Två flirtkulor limmas ihop. Måla ögon och näbb eller använd papper och paljetter. Sätt fjädrar till stjärt. Köp plastben till kycklingen eller klistra den på en träplatta eller kartongbit.

Använd bomull och garn i gult istället för flirtkulor till kycklingar.

Utslagna kottar med flirtkula går också att göra till kycklingar.

Gör en garnkyckling. Ta två rundlar, klipp ett hål i mitten av dessa rundlar. Trä garn genom hålet och runt kanten tills det inte finns något hål kvar. Stick in saxen mellan de två pappskivorna och klipp upp garnet. Dra isär skivorna och knyt fast en tråd runt garnet. Ta bort pappskivorna. Tufsa till kycklingen. Sätt dit ögon och näbb. Gör en ögla om kycklingen ska hänga, annars kan den sättas på en pappskiva.


Gräsdekoration
Så lite gräs i ett äggskal. Sätt dit en liten kyckling. Den kan göras av en tanpetare som man sätter en flirtkula på till huvud. Nederst på tandpetaren tejpas lite fjädrar på.
Flirtkulekycklingar sitter ihop bättre om man sätter en bit piprensare mellan kulorna.
Påskkärring
Rita upp en cirkel, klipp in ett jack till mitten och vik ihop cirkeln till en kropp. Till huvud används en flirtkula som sätts fast på kroppen med hjälp av en tändsticka. Till sjalett använder man en liten kaffeservett och ett glasunderlägg blir till förkläde. För att armarna ska hållas på plats träs en piprensaren igenom hela kroppen. En bit björkris blir bra till kvast.

Påskkort
Söta kycklingar gör man genom att sätta gula tumavtryck på vykort och måla dit ben, ögon och näbb.

Fyll en ritad korg med påskägg gjorda med hjälp av tummavtryck.

Påsktavla
Tomma äggskal målas och torkas. Krossa dem sedan. Nu är det bara att måla ett mönster på svart kartong med klister. Dekorera dit äggbitarna i ett fint mönster eller bild.

Kopiera en kvist i kopieringsmaskinen. Låt de minsta barnen klistar fast fjädrar på kvisten.

Bordsplacering
Klipp ut en rak bit med ett runt huvud i mitten. Klista ihop kortsidorna, sätt en fjäder över skarven. Måla dit ögon och klipp ut en liten bit näbb.Man kan även sätta servetten i kycklingen (se mönster)

Vik ett lite tjockare papper så att du får själva stommen till kortet. Klipp ut ett ägg och dekorera på något vis. Klistra fast ägget. Observera att ägget ska vara högre en stommen så att det sticker upp en bit.
Övriga tips

Spara äggskal (halvor). Klistra fast skalen på runda pappskivor. Sedan kan skalen dekoreras om man vill. Man kan t ex stoppa ner blommor, gubbar eller kycklingar i äggskalen. Annars kan man göra ett handtag som man klistrar fast på skalets insida. Måla ägget och häng det i påskriset.

Är du allergisk mot björkris? Ta torra kvistar, pensla dem med tapetklister. Fyll en stor påse med färgglad konfetti och doppa ner kvistarna.

Måla ägg. Låt fantasin flöda. Måla t ex ett ansikte, klistra på bomull/garn och tyg så att ägget blir en påskkärring.

Vackra marmorerade ägg får man om man målar dem med mycket vattenfärg och sedan försiktigt kramar ägget i handen.

Rita ett mönster på ett nykokt ägg med ett stearinljus. Täck sedan ägget med vattenfärg. Effekten blir ett fint batikliknande mönster.

Häng upp ägg. Töm de okokta äggen. Vänta med att dekorera dem utifall att de skulle gå sönder. Knyt en tråd på mitten av en avbruten tändsticka. Stick ner tändstickan i ena hålet.

Tycker du att det är svårt att använda riktiga ägg kan man använda pingisbollar. Tänk bara på att de inte går att koka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar